Startpagina

Wijn in de Bourgogne

Bourgogne ziet zich als het hart van Frankrijk. De welvarende streek heeft wereldberoemde wijn, een simpele maar goede keuken en fraaie architectuur.Hoofdstad Dijon, is een fraaie stad, vol Bourgondische paleizen.
Uit de wijngaarden van de Côte d'Or, de Côte de Beaune en Chablis komen een aantal van de meest aansprekende wijnen ter wereld. Het zeer afwisselende landschap- van de woeste bossen van de Morvan tot het grazige boerenland van de Bionnais- levert slakken, kippen uit Bresse en rundvlees uit Charolais.

Appellations

De wijnbouw in Bourgondië is een zeer lange, smalle strook.
Er zijn drie gebieden in onderscheiden van Noord naar Zuid;
Chablis, Côte de Nuits en Côte de Beaune, Côte Chalonnaise en Mâconnais.

Chablis: is het noordelijkste wijngebied. De Chardonnaydruif brengt hier één van de mooiste witte, droge en fruitige wijnen van Frankrijk voort. Opvallend is dat de bodem hier zee arm is. Zowel bodem als klimaat zorgen ervoor dat dit gebied geschikt is voor één soort wijn. Kenmerkend is dat het een droge witte wijn betreft, lichtgeel van kleur met een zacht, groene glans en een fris karakter.

Côte de Nuits: deze streek ligt tussen Dijon en Prémaux. Hier vinden we de grootste rode wijnen van Bourgondië . Bekende namen; Nuits saint Georges, Vougeot, Gevrey-Chambertin.

Côte de Beaune: Dit is het zuidelijkste deel van de Côte d'Or. Deze streek rode en witte wijnen. Er zijn 19 grote namen Beaune, Pommard, Monthélie enzovoort
Het gebied rond Santenay brengt grands-crus op, vooral witte.

Plaatsjes om te bezoeken

La route des Vins de Bourgogne.
Er zijn vijf wijnroutes in deze streken.
Deze gaan langs de dorpen waar de grote wijnen groeien.

Beaune, Sancerre, Chambertin, Clos de Vougeot voor de namen alleen al onderneem je deze tocht. Om te eindigen bij een cave om te 'proeven' en in te slaan voor later.

Routes liggen ter inzage  in elke gîte.

Klimaat

De Bourgogne heeft een landklimaat. Dat betekent dat de zomers droog en heet kunnen zijn, de winters koud. In de zomer barst er regelmatig een onweer los met als gevolg dat de oogst vernietigd kan worden. In de winter zijn de wijngaarden bedekt met een laagje sneeuw. Voor de wortels van de wijnstok biedt dit een goede bescherming. In het vroege voorjaar kan de vorst toeslaan.De ontbottende wijnstokken zijn dan heel kwetsbaar. Vroeger verwarmde men de lucht boven de wijngaarden met oliekachels om schade te voorkomen. Nu lost men dit op door de wijnstokken te besproeien zodat er een isolerend laagje rond de gevoelige vrucht ontstaat.

Druivensoorten

In de Bourgogne is er een grote variatie wat betreft rode en witte wijn. Toch zijn de druivensoorten beperkt. In vergelijking met de Bordeauxwijnen worden de meeste Bourgognewijnen van één soort gemaakt.

* De Pinot Noir
* De Chardonnay
* De Gamay
* De Aligoté